Rood • Pierce Brown

IMG_20160830_193500

Auteur: Pierce Brown

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

ISBN: 9789024570966

Pagina’s: 447

Prijs: 16.99 EUR

Samenvatting:
Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen.

Maar Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow – en alle Roden net als hij – zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse.

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan… zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Mijn mening: 6/10

Ik heb nog nooit zo vaak op een rollercoaster gezeten als bij het lezen van dit boek. Het boek wist mijn enthousiasme zeker te prikkelen met het idee dat het verhaal zich situeert op Mars. Jammer genoeg werd deze al snel de grond in geboord. De planeet en zijn voor- en nadelen werden amper aangekaart. Van Sci-Fi was er voor mij geen sprake, dit is opnieuw een doorsnee dystopian fantasy verhaal. Wanneer er dan enkele facetten rondom de planeet werden vermeld, vond ik ze al snel te overdreven zodat het voor mij niet meer realistisch over kwam. Ik had gehoopt op wat meer space-facetten, maar dit verhaal had zich eender waar kunnen afspelen. Soms had ik zelf het gevoel dat de studenten een bende Romeinen waren die elkaar in het Colosseum te lijf gingen.

Het leuke aan dit boek is dat elk hoofdstuk een verrassing is. Er was geen enkel moment dat ik kon voorspellen wat er precies ging gebeuren en daarom zat ik ook vast op een rollercoaster. Het ene hoofdstuk vond ik geweldig, terwijl het volgende evengoed nergens op kon slaan. Jammer genoeg heb ik mijn rating doorheen het verhaal toch moeten herzien. Waar ik oorspronkelijk een 7/10 tot 8/10 in mijn hoofd had, zakte deze toch al snel naar een 5/10 tot 6/10. Ik had niet verwacht dat de opleiding op het Instituut zoveel tijd in beslag zou nemen. Hoe langer de studenten zich daar bevonden, hoe meer ik mij begon te ergeren aan Darrow. Ik verloor de connectie met het hoofdpersonage waardoor ik soms moeite had om verder te lezen. De ontwikkeling van Darrow kan ik gewoon niet plaatsen. In het begin wordt een bepaald beeld van deze Rode geschept, maar hoe langer hij een Gouden was, hoe meer ik het gevoel had dat de echte Darrow niet meer bestond. Zijn drijfkracht was niet duidelijk en sloeg vaak nergens op. Hij praatte zichzelf continu moed in en maakte zichzelf wijs dat zijn daden ten goede waren voor zijn volk, maar voor mij was hij een even groot monster als de corrupte Gouden die de touwtjes in handen hadden.

Jammer genoeg kon het einde mij ook niet echt plezieren. Waar Darrow zijn vrienden alles voor hem deden, dacht hij alleen maar aan zichzelf. Hogerop geraken was het enige waar hij aan dacht, en het spoor dat hij achterliet was bijzaak. Dit alles paste gewoon niet bij het personage dat ik dacht dat hij was.

Als eindconclusie: het plaatje klopt voor mij gewoon niet. Bijgevolg sta ik dan ook niet te springen om zijn avonturen op de Academie verder te volgen. Tenzij iemand mij goede argumenten weet aan te rijken bij de vervolgdelen, zal dit voor mij jammer genoeg het laatste boek van de Mars-trilogie zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s